Egészségesen egy életen át

8200 Veszprém
Bajcsy-Zsilinszky E. u.15.
5-ös kapucsengő
első emelet

06 88 593 170
06 20 373 6439
Nyitva tartás:H-Cs 8:00-17:30
bejelentkezés: 16:30-ig
P: 8:00-15:00
bejelentkezés: 14:00-ig
Sz-V: Zárva
előzetes bejelentkezés alapján
egeszsegreformstudio@gmail.com

  
 

A FLABéLOS és a csontritkulás

2013.08.23 08:11

 

A fejlett társadalmi berendezkedéssel bíró országokban a csontritkulás – orvosi nevén osteoporosis – egészségügyi katasztrófával fenyeget.

Világszerte mintegy 200 millió embert érint a betegség. Európában a lakosság 9-10 %-a tekinthető csontritkulásos betegnek. Mivel 2010-re minden negyedik európai nő 60 évnél idősebb lett, a porózus csontokból eredő életminőség romlás az öreg kontinensen is a jelenleginél jóval nagyobb kihívás elé fogja állítani a szakembereket.

Az Európai Unióban átlagosan félpercenként fordul elő egy-egy olyan újabb csonttörés, amely a csontritkulás következményének tekinthető. A statisztikák szerint minden második-harmadik 50 éves európai nő számolhat azzal, hogy a további évek során osteoporosisos csonttörést szenved el. A nemzetközi adatok továbbá rámutattak arra, hogy a 60 év feletti nők 25 %-ánál kimutatható a csontritkulás miatt bekövetkezett összenyomódásos csigolyakárosodás.

Hazánkban még az európai helyzethez képest is ijesztőbb eredmények láttak napvilágot. A statisztikák szerint 1999-ben az 50 év feletti nők között minden harmadik, férfiak esetében minden negyedik ember osteoporotikus volt, amely közel 600 ezer női és 314 ezer férfi beteget jelentett. Az újabb eredmények alapján ma legalább egymillió beteggel kell számolnunk országos viszonylatban. (A betegek kétharmada nő, egyharmada férfi)
Riasztó tények

A változás kora kezdetétől 5 évente megkétszereződik az osteoporotikus csípőtáji törések kockázata. Az életben maradottak 40 %-a önellátásra képtelen marad és tartós külső segítségre szorul. Más források szerint a törés utáni mortalitás (halálozás) a 25 %-ot is elérheti, ami 4000 halálesetet jelent évente. Egy amerikai tanulmány szerint a csípőtáji csonttörésen átesett 10 betegből 5 nem tud egyedül felöltözni, kilencen képtelenek segítség nélkül 6-800 métert gyalogolni és egy a szövődmények miatt meghal.

A csípőtáji törések mellett hazánkban évente 40 ezer csigolyatest-, 30 ezer csukló- és 10 ezer olyan felkartörés fordul elő, amely összefüggést mutat a csontritkulással. Egyes leírások szerint jelenleg minden hatodik 50 év körüli magyar nő számíthat csigolyatest törésre élete hátralevő részében.

 

Az oszteoporózisos törések, főleg a csigolyák törései krónikus fájdalommal és mozgáskorlátozottsággal járnak. Pedig a hajlott hát, az elnyomorodott végtagok nem szükségszerű velejárói az időskornak.
Mi okozza a csontritkulást (oszteoporózist)?

30 éves korig általában több csontot építünk, mint veszítünk. Az életkor előrehaladtával azonban a csontszövet lebomlásának folyamata gyorsabbá válik, mint a csontépítésé, így fokozatosan veszítünk a csonttömegből, csontsűrűségből. Jellegzetes tünete nincsen.
Hová vezet?

Csontritkulás kezelés nélkül szinte biztosan töréshez vezet, melynek 50 év felett maradandó életszínvonalat károsító hatásai maradnak pl: Csípőtörés következtében a betegek kb. 20%-a magatehetetlenné válik, és kb. 50%-a élete végéig ellátásra szorul.
Kiket érint leginkább?

Magyarországon a női lakosság 10%-át, az 50 év felettiek 30%-át érinti. Férfiak fele annyian szenvednek csontritkulásos megbetegedésben, de őket is érinti.
Lehet-e mérni a csontsűrűséget? Hol található ilyen intézet?

Igen, a csontsűrűség mérést sok helyen elérhető. pl. a MeDoc Egészségközpontban:
https://www.medocklinika.hu/csontritkulas-vizsgalat
Kockázati tényezők
Életkor - csonttömeg az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken.
Nem - Az 50 év feletti nőknél a legnagyobb a csontritkulás kialakulásának kockázata.
Etnikum - Kutatások szerint a kaukázusi és ázsiai nőknél a legvalószínűbb a betegség kialakulása.
Csontozat és testsúly - Az alacsony, vékony nőknél nagyobb a csontritkulás kialakulásának kockázata.
Genetika - Az öröklődés az egyik legnagyobb kockázati tényező a csontritkulás esetében.
Korábbi csonttörések
Bizonyos gyógyszerek - A szteroidok hosszú távú alkalmazása növeli a csontritkulás kockázatát.
A csontritkulás megelőzése
Rendszeres testmozgással
Magas kalciumtartalmú étrenddel
Étrend-kiegészítőkkel
D-vitamin, mely a kalcium felszívódásához szükséges
Csökkentse az alkoholfogyasztást és ne dohányozzon!
A csontritkulás és a FLABéLOS

A FLABéLOS egy jó alternatívája a mozgásnak, főleg az idősebb korosztály számára, melyet leginkább érinthet a csontritkulás. A mozgás segíti a csonttömeg képződést, így fontos, hogy idősebb korban is mozogjunk valamit. Ez azonban a kor előrehaladtával egyre nehézkesebben valósítható meg.

A készüléken történő 10 perces edzés során testünk annyi izommunkát végez, mint hagyományos edzőtermi körülmények között 50 perc alatt.

A FLABéLOS egy teljes testvibrációs elven működő készülék, mely orvostechnikai eszköz minősítéssel rendelkezik. Orvosi kutatások tanúsága szerint sikerrel alkalmazták ezt a technikát az asztronauták körében, akik a súlytalanság állapotában fokozottan veszélyeztetettek, hiszen az izomsorvadás és csonttömeg vesztés is hatványozottan érinti őket. Ezt alapul véve az idősebb korosztály is sikerrel alkalmazhatja, hiszen az ő esetükben is segíthet növelni a csonttömeget. Így az alternatív mozgás kedvező élettani hatásai mellett javasoljuk mindenkinek, hogy a Flabélosnak más pozitív vonatkozását is megtapasztalja saját magán, mellékhatások nélkül.
Ellenjavallatok

Akinek már volt kompressziós csigolyatörése-azaz spontán összeroppant a csigolyája – illetve akinek spontán csonttörése volt, vagyis mindenféle trauma nélkül, magától tört a csontja, nem javasolt a Flabélos használata. Ez irányban még nem történt kutatás, mert nagy rizikóval járMit jelent pontosan a csontritkulás?

Az oszteoporózis azt jelenti, hogy a csontok ellenálló képessége, sűrűsége, szilárdsága csökken, szerkezete megváltozik, a csontok törékenyek lesznek, így növekedik a hirtelen, váratlan törések kockázata. A betegség szó szerinti jelentése „porózus csont”, mely arra utal, hogy csökken a csont sűrűsége és ereje. A betegség gyakran tünet- és fájdalommentesen fejlődik ki.

A csontsűrűség (a csontrendszer ásványi anyag tartalmának foka) úgy 25-30 éves korunkig növekszik, majd elkezd csökkeni és ezáltal fokozottan törékennyé válnak a csontok.

A betegek és hozzátartozóik azt veszik észre, a tartásuk meggörnyedt, tartósan nem tudják "kihúzni" magukat, fáradtnak, gyengének érzik a hátukat, a testmagasságuk csökken.

A csontritkulás kialakulása lassú folyamat. Csak későn okoz tüneteket, gyakran akkor válik nyilvánvalóvá, amikor a csonttömeg veszteség olyan nagyfokú, hogy nem bírja el a megszokott terhelést és a csökkent szilárdságú csont, akár teljesen váratlanul, eltörik. A csont szilárdságát főként a csont sűrűsége és a csont szerkezete határozza meg. A jelentősen erős fájdalom akkor alakul ki, mikor az idősebb korban gyakori esések során valamelyik csont eltörik.